1990’ların sonlarında Batı Çölü’ndeki yerliler meseleyi kendi ellerine alıp böbrek hastalığından etkilenen topluluk üyelerine yardım etme kararı aldı. Ressam Papunya Tula, Kasım 2000’de Sydney’deki New South Wales Sanat Galerisi’nin bir açık artırmasında yaklaşık 800.000 euro’ya satılan dört tablosunu bağışladı. Bu parayla Desert Nganampa Walytja Palyantjaku Tjutaku Aboriginal Corporation (wdnwpt) adında kabaca “Tüm ailelerimizin iyiliği için” anlamına gelen bir hayır kurumu kurdular.
O zamandan beri, wdnwpt böbrek hastalığı olan hastaların durumunu iyileştirmekle meşgul olmuştur. Sarah Brown, wdnwpt’nin faaliyetleri arkasındaki iyi ruhtur. Uzun yıllardır taşrada çalışıyor. “Ülkenin daha uzak bölgelerini seviyorum ve ailelerinin hayatlarını iyileştirmek için yerlilerle çalışmak gerçek bir onur” diyor.
Wdnwpt’nin kuruluşundan beri, diyaliz hastalarının sayısı düzenli olarak arttı ancak problemleri de beraberinde getirdi. “Yerlilerin topluluklarıyla ve yaşadıkları yerle kuvvetli bir bağı var,” kamyonun yöneticisi teyit ediyor. Sarah Brown’un günlük olarak gözlemlediği gibi “Geçmişte, Pintup doğada göçebe bir hayat sürdü. Bugün bile köylerinde yıldızların altında, açık havada uyumayı tercih ediyorlar. Bu yüzden şehirde, bakımevinde küçük bir odaya hapsedilmiş olarak yaşamak zorunda kaldıkları zaman, psikolojik olarak da acı çekiyorlar.”