İçeriğe atla

Böbrek hastalığım var.

böbrek tutmak

Temel bilgilerle başlayalım!

Aşağıdaki metinde, böbreklerinizin genel olarak nasıl çalıştığını, onları olası hasarlardan en iyi şekilde nasıl koruyacağınızı ve böbrek işleviniz zaten bozulmuşsa ne yapacağınızı öğreneceksiniz. Umarız, temel bilgileri öğrenmek, böbreklerin anlaşılmasını biraz daha kolaylaştırır ve hastalıkla ilgili konularda doktorunuzla kendinize güvenen bir tartışma yapmanızı sağlar.

Hasta durumu

Kronik böbrek hastalığı, böbreklerin yavaş yavaş işlevlerini yitirdiği aşamalı bir süreçtir.

Kronik böbrek hastalığı, 3 aydan daha uzun süredir mevcut olan ve sağlığa etkileri olan böbrek yapısı veya işlevindeki anormallikler olarak tanımlanır.

Belki de fiziksel değişiklikleri zaten fark etmişsinizdir: Sık sık kendinizi yorgun ve güçsüz hissediyor musunuz? Her zamankinden daha az iştahınız var mı? Uykuya dalmakta zorluk mu çekiyorsunuz veya konsantre olamıyor musunuz? Sık sık mide bulantısı yaşıyor musunuz? Bu belirtiler böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybolduğunu gösterebilir..

Uygun tedavi ile doktorunuz bu semptomları hafifletmenin yollarını bulabilir. Nasıl hissettiğiniz hakkında doktorunuzla açık bir tartışma yapmak çok önemlidir. Hayattan zevk almaya devam ederken hastalığınızla nasıl başa çıkacağınızı öğrenin.

Kronik böbrek hastalığının teşhisi

Kronik böbrek hastalığının teşhisi

Kan testi

Kan testi

 

 

İdrar tahlili

İdrar tahlili

 

Görüntüleme

 

Böbrek biyopsisi (gerekirse)

 

Aile hekiminiz veya bir tıp uzmanı olan nefrolog, kronik böbrek hastalığınız olup olmadığını belirlemek için çeşitli testler yapacaktır. Nefroloğun belirli laboratuvar değerlerini kontrol edebilmesi için kan alınacaktır. Ek olarak, genellikle bir idrar testi yapılır. Bu, hangi maddelerin idrarla atıldığını ve atılım düzeyini inceler.

İdrardaki protein

İdrarda protein (albümin, belli bir protein) olup olmadığı sorusu çok önemli bir rol oynar. İdrarda sürekli artan miktarda albümin varsa, bu, proteinüri (veya albüminüri) olarak da bilinen böbreklerin filtre işlevinin bozulduğunu gösterebilir.

GFR'nin belirlenmesi

Kronik böbrek hastalığı farklı aşamalara ayrılabilir. Bunlar KBH evreleri (kronik böbrek hastalığı evreleri) olarak bilinir.

KBH evre 1, böbreklerin hafifçe azalmış bir fonksiyonunu tanımlar ve KBH evre 5, terminal evredir. Doktorunuz sınıflandırma için glomerüler filtrasyon hızını (GFR) hesaplar. Böbreklerin kanı toksinlerden ne kadar iyi temizlediğini ve bunları idrarla attığını gösterir. GFR dakikada mililitre cinsinden ifade edilir. GFR ne kadar düşükse, böbrekleriniz o kadar kötü çalışıyor demektir.

Örneğin, 60 ile 89 arasındaki bir GFR, böbrek fonksiyonlarının biraz azaldığını gösterir. Bu, 2. aşama KBH'ye karşılık gelir. 15 ile 29 arasındaki bir GFR, 4. aşama KBH ile ciddi şekilde bozulmuş böbrek fonksiyonunu gösterir.

GFR 15'in altındaysa böbrek replasman tedavisi, yetersiz böbrek fonksiyonuna bağlı olarak giderek daha olası hale gelir. Bu aşamada, siz ve doktorunuz replasman tedavisine başlamak için en ideal zamanın ne olduğuna karar vereceksiniz.

Bir tedavi planı oluşturmak

Size kronik böbrek hastalığı teşhisi konduysa, ikinci adım kişisel durumunuza uygun bir tedavi planı geliştirmektir. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı ve herhangi bir semptomu hafifletmeyi ve komplikasyonları azaltmayı amaçlar. Tedaviniz aşağıdaki gibi sorunları hedefleyebilir:

  • Yüksek tansiyon (hipertansiyon): Tansiyonun normal aralıkta olup olmadığının kontrol edilmesi
  • Böbrekle ilişkili anemi (böbrek anemisi): Kanınızda yeterli alyuvar olup olmadığının ve oksijenin organlara taşınmasından sorumlu elektrolit ve asit metabolizmasının dengede olup olmadığının kontrol edilmesi
  • Diyabet: Kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesi

Mental durum

Şu anda kafanızda çok şey olduğunun farkındayız.

Mental Durum

Hoş olmayan düşünceleriniz varsa, aşağıdaki ilkelere bağlı kalın:

  • Ben yalnız değilim!

Hekimim, ailem ve bakım ekibim yanımda

  • Gerekli tüm adımlar öğrenilebilir!

Başkaları yaptı, ben de yapabilirim

  • Semptomlarım hafifletilebilir!

Doğru terapi ile daha iyi hissedeceğim

Cesur ol ve gücüne inan! Sorunlarınız konusunda hekime açık olmanız, durumunuza en uygun tedaviyi bulmanıza yardımcı olacaktır. Sevdiklerinizin de sizinle sohbet etmesine izin verin. Korkularınızı ve endişelerinizi açıkça dile getirin.

Bir sonraki bölümde böbreklerinizin nasıl çalıştığını öğrenin.