İçeriğe atla

Komplikasyonları önleme

Bir diyaliz hastası olarak hayati tedaviniz olan diyalizinizi düzenli olarak gerçekleştirmeniz önemlidir.

Bu nedenle diyaliz tedavinizin uzun süre devam edebilmesi için sağlıklı kalmalı ve kateter veya fistül/greft bakımını iyi yapmalısınız.

Hijyen önlemleri enfeksiyonları ve komplikasyonları önler ve bu nedenle günlük yaşamda büyük önem taşır.

Komplikasyonlardan kaçınmak için kendinizi iyi hissetseniz bile ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde almanız ve herhangi bir yan etkiyi doktorunuza bildirmeniz de çok önemlidir.

Vücut hijyeni

Deri, vücudun mikroorganizmalara karşı doğal bariyeridir. Bu doğal bariyer, bir arteriyovenöz fistül veya arteriyovenöz greftin delinmesi sırasında yaralanır. Kateterli hastalarda (periton diyalizinde veya hemodiyalizde), yerleştirme sırasında cilt yaralanır ve daha sonra takma/çıkarma sırasında yanlış kullanım nedeniyle de bir risk vardır. Bu nedenle evde diyaliz eğitiminde hijyenik/aseptik çalışma uygulamalarına büyük önem verilmektedir.

Aseptik, bulaşıcı mikroorganizmaların sayısını azaltmak için tüm önlemleri ifade eder.

El yıkama ve dezenfeksiyon

El hijyeni, enfeksiyon riskini önemli ölçüde en aza indirmek için bulaşıcı ajanların sayısını azaltmayı amaçlar. El hijyeni için iki teknik vardır: El yıkama (sabun ve su ile) ve el ovma (alkol bazlı formülasyon ile). Tedavinizle ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce her zaman bunlardan birini gerçekleştirin, özellikle:

  • Tedaviye hazırlanmadan önce
  • Diyaliz cihazını kurmadan önce
  • İğne girişimi yapmadan önce

Ev çevresi

Periton diyalizi için gerekli malzemeler (örn. PD solüsyonları ve sarf malzemeleri için) için bir depoya ek olarak bir diyaliz odası gerekebilir. Sarf malzemeleri için genellikle dolap büyüklüğünde bir alana ihtiyaç duyulur. Klinik personeliniz, malzeme depolama alanınızı nasıl düzenleyeceğiniz konusunda sizinle konuşacaktır. Kilitlenebilir pencere ve kapıları olmalıdır.

Diyaliz sırasında özellikle önemli temel hijyen önlemleri şunlardır:

  • Hijyenik el dezenfeksiyonu
  • Her tedaviden sonra hastanın yakınındaki tüm ekipman, cihaz ve yüzeylerin dezenfektanla temizlenmesi
  • Diyaliz yapılırken evcil hayvanların odadan çıkarılması
  • Odadaki diğer kişilerin de temel hijyen önlemlerini almalarını istemek

Diyaliz ekibinizle yapacağınız detaylı bir eğitimde, diyaliz odanızdaki mobilyalar da dahil olmak üzere tedavinizin olduğu yakın ortamın uygun yüzey dezenfeksiyonunu nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz.

Aşılar ve enfeksiyonlardan korunma

Kronik böbrek hastalığı olan hastalar, zayıflamış bağışıklık sistemleri nedeniyle daha yüksek enfeksiyon riskine sahiptir.

Aşılar, spesifik antikorların üretimini tetikleyerek vücudunuzun bağışıklık sistemi tepkisini artırarak sizi ciddi bir bulaşıcı hastalığa yakalanmaktan koruyabilir. Gerçek hastalıkla karşılaşırsanız vücudunuzun belirli organizmaları bulmasına ve öldürmesine yardımcı oldukları için gereklidirler. Aşılar normalde sadece bir atışla tamamlanır: bazıları, yeterli bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için zaman zaman ek aşılar veya tekrarlar gerektirir. Aşılar, insanların hastalanma ve başkalarına bulaştırma riskinin önemli ölçüde azaltılabileceği anlamına gelir.

Kronik böbrek hastalığı olan hastalar için bazı ek önerilerle birlikte, genel nüfus için birkaç aşı önerilmektedir. İnfluenza, pnömokok, hepatit B ve tetanoz / difteri aşıları özellikle önemlidir.

Bakım ekibiniz, aşılarınızı yaptırmanız konusunda size destek olacak ve isterseniz bunları size hatırlatacaktır. Farklı hekimlerden de aşılar olabileceğinden, mümkünse aşı pasaportunuzu hekiminize giderken yanınızda getiriniz.

Periton diyalizi (PD) kateteri

Her tıbbi tedavide olduğu gibi periton diyalizi ile ilgili sorunlar ortaya çıkar. Ancak, herkes komplikasyon yaşamayabilir. Periton diyalizi tedavisi ile ilgili oluşabilecek bazı problemlerin farkında olmanızı ve bunları nasıl daha iyi anlayabileceğinizi bilmenizi istiyoruz. Eğitim sırasında klinik ekibiniz, PD tedavinizden önce, tedavi sırasında veya sonrasında belirli sorunlar ortaya çıkarsa ne yapmanız gerektiğini ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

Diyaliz kateteriniz varsa, kendinize her gün şunları sorun:

  • Pansuman temiz ve kuru mu?
  • Klempler ve kapaklar kapalı mı?

Herhangi bir enfeksiyon belirtisi varsa (örn. kızarıklık, şişme, kaşıntı, hassasiyet, ağrı ve ateş) veya enfeksiyon kapmış olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, derhal diyaliz ekibinizle iletişime geçin.

Her diyaliz tedavisinden önce, diyaliz ekibinizin belirttiği şekilde kateter çıkış bölgesini dezenfekte etmeniz ve pansuman yapmanız çok önemlidir. Diyaliz kateterini takarken ve çıkarırken, diyaliz ekibi tarafından sağlanan talimatlara kesinlikle uyun. Ayrıca günlük yaşamda (kişisel hijyen, ev işleri veya bahçe işleri sırasında) kateterinizin mümkün olduğunca korunduğundan emin olun.

Periton diyalizinde üç tip enfeksiyon vardır:

  • Peritonit: periton boşluğunda bir enfeksiyon
  • Çıkış yeri enfeksiyonu: PD kateterinizin çıkış yeri çevresindeki ciltte bir enfeksiyon
  • Tünel enfeksiyonu: cilt altındaki kateter yolunun bir enfeksiyonu

Çoğu durumda, bu enfeksiyonlar, özellikle erken yaklaşılırsa uygun tedavi ile çözülebilir. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonlar çok ciddi olabilir ve kateterin çıkarılmasına ve hatta periton diyalizi tedavisinin durdurulmasına neden olabilir. Bu nedenle erken teşhis ve uygun dozda ilaç tedavisi kesinlikle gereklidir. Eğitiminizin çoğu, bu üç tür enfeksiyonu önlemenin ve tanımanın yollarını içerir.

PD'de hijyen önlemlerinin birincil amacı, tedavinin kesilmesini gerektirebileceğinden peritoniti önlemektir. Peritonit, karın boşluğuna giren organizmalardan kaynaklanır. Peritoniti şu şekilde önleyebilirsiniz:

  • Hijyene azami özen gösterilmesi
  • Hemşireniz tarafından öğretilen hijyen önlemlerini takip etmek (buna yüz maskesi takmak ve düzenli el hijyeni uygulamak dahil olabilir)
  • Torbaları talimatlara göre değiştirmek

Tüm önlemlere rağmen, peritonite yakalanma olasılığını göz ardı edemeyebilirsiniz. En ufak bir enfeksiyon şüpheniz varsa hemen diyaliz merkezinizle iletişime geçmelisiniz.

Pansumanları ve torbaları değiştirirken daima hijyenik olarak çalıştığınızdan emin olun. Bu içerir:

  • Çalışma alanının dezenfeksiyonu
  • Diyaliz yaparken yeterli el hijyeni
  • Yüz maskesi takmak
  • PD tedavi odasında evcil hayvan bulundurmamak
  • Düzenli pansuman, sağlık ekibinizin talimatlarına göre değişir.
  • Vücut hijyeni


Kateter uzatma portunuza hiçbir organizma girmemelidir. Bu nedenle koruyucu kapak çıkarıldığında kateter uzantısının ucuna hiçbir koşulda dokunulmamalıdır..

Kateter çıkış yeri enfeksiyonu veya tünel enfeksiyonu

Kateter çıkış bölgesinde enfeksiyon olduğunu gösteren bir dizi açık işaret vardır:

  • Kırmızılık
  • Şişme
  • Tansiyon
  • Acı ve
  • İltihap

enfekte bir kateter bölgesinin belirtileridir. Kateter çıkış yerinde bir değişiklik fark ettiğiniz anda hemen diyaliz merkezinizle iletişime geçin.

Bir tünel enfeksiyonu, kateter tüneli boyunca bir enfeksiyondur ve sıklıkla kateter çıkış yerinde bir enfeksiyon ile birlikte ortaya çıkar. Tünel enfeksiyonu, kateter tüneli çevresinde şişlik, kızarıklık, gerginlik veya ağrı ile gösterilebilir

HD damar yolu

Her tıbbi tedavide olduğu gibi hemodiyaliz ile ilgili problemler olabilir. Komplikasyonlar diyaliz prosedürüyle veya altta yatan böbrek hastalığının kendisiyle ilgili olabilir.

Herkes komplikasyon yaşamaz. HD tedavisiyle ilgili ortaya çıkabilecek bazı olası sorunların farkında olun ve potansiyel olarak bunları nasıl yöneteceğinizi öğrenin.

Hemodiyaliz ile ilişkili komplikasyonlar nasıl önlenir?

Sağlık ekibinizin en önemli üyesi olarak, uzun vadeli ve hatta yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilecek sorunları önleme veya düzeltme söz konusu olduğunda kilit rolü oynuyorsunuz.

Aşağıdakileri yaparak komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilirsiniz:

  • Vasküler erişim bölgenizde iyi hijyen uygulamak ve hemodiyaliz cihazı sisteminizi önerildiği şekilde dezenfekte etmek gibi enfeksiyonu önlemek için adımlar atmak
  • Vasküler erişiminizin durumunu enfeksiyon belirtileri veya diğer problemler açısından rutin olarak değerlendirmek
  • Diyaliziniz konusunda titiz olmak. Diyalizi atlamak veya reçetenize göre yapmamak komplikasyonlara yol açabilir
  • Doktorunuz ve hemşireniz ile iletişiminizi sürdürün! Randevularda görünün ve soru veya komplikasyon durumunda arayın

Hemodiyaliz için üç tür damar yolu vardır:

  • Arteriyovenöz fistüller,
  • Arterio-venöz greftler ve
  • Santral venöz kateterler (CVC'ler)

Bir AV fistülü genellikle ilk olarak baskın olmayan bir cerrahi prosedürle oluşturulur. Kalp ve damar arasındaki bağlantı, damarda daha yüksek bir kan akışının elde edilmesini sağlar. Bu nedenle damar genişleyerek düzenli kanülasyonu kolaylaştırır. Bu, daha düşük komplikasyon oranı ve daha iyi klinik sonuçlar nedeniyle hemodiyaliz için tercih edilen erişimdir. Fistülün kanülasyona hazır hale gelmesi genellikle altı ila sekiz hafta sürer.

AV fistül oluşturmada herhangi bir zorluk varsa, yapay AV greft bir alternatif olabilir. Bu, koldaki deri altına implante edilen sentetik bir tüp ile arter ve venin bağlanmasını gerektirir. AV fistül ile karşılaştırıldığında, iki ila üç hafta sonra kanüle edilebilir; ancak kan pıhtılaşması veya enfeksiyonlardan kaynaklanan komplikasyonlar daha sık ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, greftler iyi bakılırsa birkaç yıl dayanabilir.

CVC, büyük bir kan damarına, genellikle boynun altındaki şah damarına yerleştirilen silikon bir tüptür. Bu invaziv prosedür normalde bir nefrolog tarafından lokal anestezi altında gerçekleştirilir. CVC geçici veya kalıcı olarak kullanılabilir.

AV fistül ve greftlerle başarısız kanülasyon

Başarısız bir kanülasyondan sonra bir hematom görünebilir. Bir hematom, dokuda genellikle pıhtılaşmış, lokalize bir kan topluluğudur. Kan, örneğin başarısız bir iğne yerleştirme işleminden sonra çevredeki dokuya sızabilir. Mümkünse bu bölgeye iğne sokmayın ve sorun düzelene kadar bölgeyi birkaç gün dinlendirin. Evde tedavi görüyorsanız biriminize haber vermeyi unutmayınız!

Fistülünüz veya greftiniz kırmızı, şiş ve/veya ağrılıysa:

  • Onu delmeyin!
  • Derhal diyaliz ekibinize haber verin!
  • Kolunuzu yukarıda tutun!
  • Kolunuzu örneğin bir bu aküsü ile soğutun (donma olmamasına dikkat edin).

 

Diyaliz hazırlığınızla ilgili başka sorunuz var mı?