Halihazırda önemli bir ilerleme kaydettiniz:
Çeşitli kaynaklardan farklı tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi oldunuz ve doktorunuzla birlikte bir tedavi kararı verdiniz.
Şimdi tedavinizin yaklaşan başlangıcına daha detaylı hazırlanma zamanı. İster merkezde ister evde terapiye karar vermiş olun, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için dikkate almanız gereken önemli hususlar vardır. Doktorunuzdan ve diyaliz ekibinizden durumunuza uygun bireysel öneriler alacaksınız.
Mental Sağlık
Tedaviye başlama konusunda endişeli olmam normal mi?
Tedavinizin yakında başlamasından endişe duymanız tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Günlük hayatınızdaki değişikliklerden korkabilir veya önünüzdeki zorluklarla hâlâ başa çıkıp çıkamayacağınızı merak edebilirsiniz. Belki de terapiyi günlük yaşamınıza nasıl entegre edeceğiniz ve yine de vazgeçmek istemediğiniz aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz konusunda endişeleniyorsunuz. Belki de diyaliz tedaviniz hakkında arkadaşlarınızın ve diğer insanların ne düşündüğü konusunda endişeleniyorsunuz. Birçok hasta, diyaliz hastası arkadaşlarıyla konuştuktan sonra kendini daha iyi hisseder. Bölgenizde diyaliz hastaları için çok sayıda kendi kendine yardım programı vardır - sağlık ekibinizden destek ve tavsiye isteyin. Ancak, diyaliz tedavinizin gerekli başlangıcını geciktirmenin sağlık durumunuz üzerinde zararlı etkileri olabileceğini unutmayın.
Kronik böbrek hastalığı ve ruh sağlığı
Böbrek hastalığı ile yaşamak bazen zor olabilir. Özellikle başlangıçta, siz ve sevdikleriniz durumdan bunalmış hissedebilirsiniz. Umutsuzluk duyguları veya belirli bir gelecek korkusu ortaya çıkabilir. Sizi rahatsız eden düşünceler hakkında klinik ekibinizle, arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle konuşun. Yakında çevrenizde, sağlığınızı önemseyen ve size yardım etmek isteyen insanlar olduğunu fark edeceksiniz. Utangaç olmayın ve gerektiği kadar yardım kabul edin. Bazen sevdiklerinizle konuşmak ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. Bu durumda bir sosyal hizmet uzmanı, psikolog veya psikiyatristten profesyonel destek alınması önerilebilir.
Birçok hasta, günlük yaşamlarını yeniden düzenleme konusunda gergin oldukları için ilk başta bir belirsizlik aşamasından geçebilirler. Belki de bu değişim korkusuna başka bir açıdan bakabilirsiniz: Korku genellikle sizi çok riskli kararlar almaktan korur. Kendinize inanın ve hastalığı kabul edin. Sağlık ekibinizin desteğiyle, tedaviyi yeni günlük yaşamınıza entegre etmenin yollarını bulacaksınız.
Aşağıdaki ipuçları tedavinize hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
- Hemodiyaliz: Diyalize ilk kez başlamadan önce doktorunuzdan size diyaliz odasını gezdirmesini ve tedavi odanızı göstermesini isteyin. Bu şekilde, yeni ortamı ve personeli önceden tanıyabilirsiniz. Diyaliz odasına ve diyaliz cihazına bakmak mümkün olabilir. Bu, tedavi korkunuzun bir kısmını ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.
- Transplantasyon: Doktorunuzdan nakil hakkında bilgi isteyiniz. Doktorunuz ayrıca yaklaşan nakiliniz için hazırlığı da koordine edecektir.
- Periton diyalizi: Diğer PD hastalarıyla bilgi alışverişinin mümkün olup olmadığını diyaliz merkezinize sorun. Hasta arkadaşlarınız sizi ve korkularınızı çok iyi anlayabilir ve kesinlikle onlarla başa çıkmanız için size yararlı ipuçları verebilir. Diyaliz ekibinize size önemli kişilerin iletişim numaralarını vermesini söyleyin.
- Genel: Önemli konuşmalardan önce notlar alın ve sormak istediğiniz soruları yazın. Bu sayede önemli bilgileri unutmazsınız ve sohbete yön verecek bir yapıya sahip olursunuz.
- Endişelerinizi bakım ekibinizle paylaşın: Halihazırda aynı durumda olan birçok hastaya bakım vermiş ve tavsiyelerde bulunmuş deneyimli profesyonellerden oluşur.
Sosyo-yasal yönler
Kronik hasta olarak farklı destek hizmetlerinden yararlanma hakkınız olabilir. Lütfen her durumda hangi programların uygulanabileceğini kontrol etmenin her zaman gerekli olduğunu unutmayın.
İş ve diyaliz
Diyaliz ihtiyacı işinize devam etmenizi zorlaştırabilir. Bununla birlikte, birçok insan için iş, sosyal yaşamlarının önemli bir parçasıdır, günlük yaşamlarına bir yapı kazandırır ve sağlıklı bir ruh hali için önemli olabilir. Mali açıdan, çalışmaya devam etmek de mantıklı olabilir.
Önemli: Çalışmaya devam edip edemeyeceğiniz ve ne ölçüde devam edebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun. Diyalizin size günlük yaşam için gerekli gücü verdiğini ve bu nedenle tedavinin zorunlu olduğunu unutmayın. Size ciddi bir engellilik teşhisi konduysa, genellikle işyerinde özel korumaya hakkınız vardır. Bu, işten çıkarmaya karşı özel koruma, fazla mesaiden muafiyet, ek izin ve engelli kişiler için uygun bir işyerinin oluşturulmasını içerebilir.
Uygun bir diyet, tedavinin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ancak tedavi şekline göre farklılıklar vardır.
İlk başta, yeme alışkanlıklarınıza daha fazla dikkat etmek göz korkutucu görünebilir. Bununla birlikte, diyet önlemlerinin tedavinin başarısını destekleyebileceğini ve komplikasyonlardan kaçınmanıza yardımcı olabileceğini unutmayın. Yeme alışkanlıklarınızdaki değişiklikleri kısıtlamalar olarak değil, değişen durumunuza uyan ve klinik durumunuzu iyileştiren yeni alışkanlıkların gelişimi olarak görmeye çalışın. Tedavi planını tutarlı bir şekilde takip etmek, size günlük zorluklarla başa çıkma ve hayattan zevk alma gücü verecektir.
Genel öneriler
Aşağıda, gıda alımının sizin için önemli bir rol oynayabilecek bazı yönlerini okuyabilirsiniz.
Protein
Diyaliz, protein kaybına veya katabolizmasına yol açan bir tedavi olduğundan, diyetiniz yoluyla yeterli protein ve enerji aldığınızdan emin olmanız gerekir. İyi protein kaynakları arasında balık, kümes hayvanları, az yağlı ve bitki bazlı süt ürünleri ve bakliyat bulunur. Protein alımınızı öğrenmek için lütfen doktorunuza klinik ekibinize veya beslenme uzmanınıza danışın.
Tuz
Böbrek hastalığı olan hastalara genellikle tuz alımını sınırlamaları tavsiye edilir. Bunun nedeni, tuzun vücuttaki fazla suyun depolanmasını teşvik etmesi ve kan basıncını etkilemesidir. Ayrıca aşırı tuz alımı susuzluk hissini arttırır. Endüstriyel olarak üretilen gıdalara genellikle tuz eklendiğinden, birçok kişi her gün tavsiye edilenden daha fazla tuz tüketir. Bu nedenle hazır yiyeceklerden uzak durmaya çalışın ve otlar ve baharatlarla denemeler yapın!
Fosfat
Böbrek yetmezliği nedeniyle fosfat normal atılımla dengelenemeyebilir ve günlük diyaliz bile fosforun yeterli şekilde uzaklaştırılmasını sağlamayabilir. Bu nedenle, fosfat düzeyleriniz çok yüksekse günlük fosfat alımını sınırlamak önemli olabilir. Fast food ve konserve yiyeceklerden uzak durmaya çalışın! Ayrıca doktorunuzun reçete ettiği şekilde fosfat bağlayıcı ilaçlar (fosfat bağlayıcılar da denir) almanız gerekebilir. Doktorunuz tarafından fosfat bağlayıcılar almanız önerildiyse, el çantanızda az miktarda fosfat bağlayıcılar da bulundurabilirsiniz. Bu sayede spontane yemeklerin tadını da çıkarabilirsiniz.
Sıvı alımı
Böbrek hastalığınız nedeniyle idrar yoluyla sıvı atılımınız (ciddi şekilde) sınırlıdır. Bu nedenle böbrekleriniz üzerindeki ilave yükü sınırlamak için çok fazla sıvı içmemeniz gerekebilir. Öneriler hastalar arasında değişiklik gösterebileceğinden, lütfen doktorunuza kişisel sıvı alım önerinizi sorun. Sıvının sadece içeceklerde değil, çorba, meyve, yoğurt, dondurma gibi besinlerinde su içerdiğini lütfen unutmayın.
Ayrıca şeker veya potasyum içeriği yüksek alkolsüz içeceklerden de kaçınmalı ve bunun yerine su veya çay gibi alternatifler içmelisiniz. Sıvı alımı tamamen su alımınızı ve çıkışınızı dengelemekle ilgilidir!
Diyabet
Böbrek hastalığı olan birçok hastada ayrıca uygun kan şekeri kontrolü gerektiren diabetes mellitus vardır. Kan şekeri seviyenizi kontrol etmek, kalbiniz ve damarlarınız için önemlidir. Şekeri, tatlıları ve şekerli içecekleri ölçülü tüketmeye özen gösterin. Doktorunuzdan diyet önerileri isteyin! Eğer size reçete edilmişse, anti-diyabetik ilaçlara bağlı kalmak kan şekeri kontrolünüzü de iyileştirecektir ve bu nedenle dikkatli olmanız gereken bir şeydir.
Yaşamsal bulgular
Bazı yaşamsal belirtilerin günlük veya belirli aralıklarla ölçülmesi ve kaydedilmesi gerekebilir. Lütfen bu konuda diyaliz merkezinize danışınız. Bunlar kan basıncınızı, nabzınızı, vücut ısınızı ve vücut ağırlığınızı içerebilir. Diyaliz tedavinizi veya ilaçlarınızı ayarlamak söz konusu olduğunda bu değerler önemli bir bilgi kaynağıdır. Ayrıca olası problemler erken dönemde tespit edilerek tedavi edilebilir ve komplikasyonların önüne geçilebilir.
Kan basıncı ve nabız
Böbrek hastalığı, genellikle hormonal düzenlemenin yanı sıra su dengesinde bir arızaya eşlik ettiğinden, hemen hemen her zaman kan basıncında bir artışa yol açar. Fazla su, kardiyovasküler sistemde birikir. Bu ek hacim, kan basıncında bir artışa yol açar. Artan kan basıncı, kalbin bu artan dirence karşı pompalamak zorunda kalması nedeniyle diğer ikincil hastalıklara yol açabilir. Bu, potansiyel olarak komplikasyonlara yol açabilen ve ayrıca böbrek hastalığının ilerlemesini hızlandırabilen kalp hastalığı riskini artırır. Tansiyon hedefleriniz konusunda lütfen doktorunuza danışınız.
Yüksek veya düşük tansiyon
Sıvı kontrolü, fiziksel aktivite ve duygusal durum dahil olmak üzere birçok faktör kan basıncı seviyelerinizde değişikliğe neden olabilir. İlaçların da kan basıncını etkileyebileceğini unutmayın. Yüksek kan basıncına hipertansiyon denir. Diyaliz hastalarında yüksek tansiyonun nedeni çok sıklıkla fazla su birikmesidir. Düşük kan basıncına hipotansiyon denir. Tansiyon düşüklüğü ilaçlardan da kaynaklanabilir. Diyaliz tedavisi sırasında veya sonrasında fazla suyun çok fazla alınması veya çok hızlı çıkarılması kan basıncının düşmesine neden olabilir.
Yüksek tansiyon belirtileri şunları içerebilir:
- Baş ağrısı, özellikle sabahları
- Uyku bozuklukları
- Sinirlilik
- Kulaklarda çınlama
- Yorgunluk/hafif yorgunluk
- Burun kanaması
- Nefes darlığı
- Kızarmış yüz
- Mide bulantısı
Kan basıncınız kendi başınıza ölçüm yaparken alışılmadık derecede yüksek veya düşükse, diyaliz ekibinizi bilgilendirin.
- Kan basıncı asla hemodiyaliz hastasının damar giriş kolunda ölçülmemelidir! Fistülünüz veya greftiniz manşonun basıncından zarar görebilir.
- Kolunuzun üst kısmındaki tüm giysileri çıkarın.
- Her seferinde aynı pozisyonda, otururken veya uzanırken ölçün.
- Tansiyonunuz günlük aktivitelerinizden etkilendiği için günün aynı saatlerinde ölçün. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, bunun tansiyonunuzla ilgili olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
- Manşonun cihazın kullanım talimatına göre doğru takıldığından emin olunuz, aksi halde hatalı ölçüm sonuçları meydana gelebilir. Ayrıca, cihazın güvenilirliğini kontrol etmek için zaman zaman diğer cihazlarla karşılaştırın. Bir fark varsa, üreticiden rehberlik isteyin.
Vücut ısısı
Yüksek vücut ısısı, yeni başlayan veya mevcut bir enfeksiyonu gösterebilir. Çoğu insan için normal vücut sıcaklığı 36°C ile 37°C arasındadır ve gün boyunca değişir. Düzenli olarak kontrol ederek, normal sıcaklığınızı öğreneceksiniz. Bununla birlikte, normal vücut ısısı bazı durumlarda bir enfeksiyon olmadığının göstergesi değildir.
Ateş
Vücut ısısının 38°C veya üzerinde olması ateşi gösterir. Ateşin birçok nedeni olabilir. Damar yolu enfeksiyonları özellikle önemlidir ve zamanında teşhis ve tedavi edilmezse istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bir enfeksiyonun tipik bir belirtisi olarak ateş, bağışıklık sisteminin patojenler veya enflamatuar faktörlerle uğraştığını ve savunma maddeleri ürettiğini gösterir. Lütfen en kısa sürede diyaliz ekibinizi bilgilendirin.
Hedef kilonuz
Azalan böbrek fonksiyonu nedeniyle, hastanın sıvı dengesi giderek bozulur. Bu, aşırı sıvı yüklemesi olarak da adlandırılan aşırı vücut suyuna yol açabilir. Sıvı yüklenmesinin derecesi, çeşitli inceleme yöntemleriyle belirlenir ve ardından bir hedef ağırlık tanımlanır. Her diyaliz tedavisinin amaçlarından biri, ultrafiltrasyon yoluyla tanımlanan hedef ağırlığa ulaşmaktır. Buna kuru ağırlığınız denir. Bu nedenle, gerçek kilonuzu günlük olarak belgelemek de önemlidir.
- Tartı hatalarını önlemek için, tartılırken benzer ağırlıkta giysiler giyin
- Kendinizi daima aynı cihazla günün aynı saatinde tartın
Aşırı Sıvı Yükü
Kilonuz hedef kilonuzun üzerindeyse, bu aşırı sıvı yüklenmesini veya kilo alımını gösterebilir. Bunun belirtileri şunları içerebilir:
- Kan basıncında artış
- Su tutma (örneğin, göz kapağı ve alt bacak ödemi)
- Nefes darlığı
- Öksürme
Uzun vadede, aşırı hidrasyon yoluyla kalbe aşırı yüklenme kalp yetmezliğine ve/veya koroner kalp hastalığına yol açabilir. Bu ikincil hastalıklardan kaçınmak için sıvı dengenize dikkat etmeniz önemlidir.
Sıvı kaybı
Kilonuz hedef kilonuzun altındaysa, bu sıvı eksikliğine işaret edebilir.
- Düşük kan basıncı
- Kan basıncında bir düşüş
- Halsizlik
- Baş dönmesi
- Ses kısıklığı
Kilo kaybının nedeninin diyaliz ekibinizle netleştirilmesi gerekir.
Sağlık durumunuzu belgeleyin
Evde diyaliz hastasıysanız, diyaliz doktorunuzun ve diyaliz ekibinin sağlık durumunuz ve diyaliz tedavinizin seyri hakkında fikir edinebilmesi için genel sağlık durumunuzun eksiksiz ve kapsamlı bir şekilde belgelenmesi gereklidir. Belgelemeniz gerekenler, diyaliz doktorunuzdan ve diyaliz ekibinizden alacağınız tedavi talimatlarınızda bulunabilir.
Aile hayatındaki değişiklikler: Diyaliz hazırlığınızın bir parçası da komplikasyonları önlemektir.
Diyaliz ihtiyacı, günlük yaşamınızda ve aile yaşamınızda değişiklikler getirir. Farklı tedavi seçenekleri arasında farklılıklar vardır.
Diyaliz ile yeni günlük hayatınızı değiştirebilecek bazı hususları listeledik. Bu şunları içerebilir:
Eskisinden daha az çalışmanız gerekebilir.
Böbrek performansındaki düşüş ve bunun vücut üzerindeki etkisi nedeniyle kendinizi eskisi kadar zinde hissetmeyebilir ve iş yükünüzü sınırlamak zorunda kalabilirsiniz. Tedavi için gereken süre de dikkate alınmalıdır. Kalan çalışma kapasiteniz hakkında işvereninizle açık bir şekilde konuşmayı ve hem sizin hem de sağlığınız için iyi olan bir çözüm üzerinde anlaşmayı düşünebilirsiniz.
Ev işleriyle ilgili daha fazla desteğe ihtiyacınız olabilir.
Sağlık durumunuza ve diyaliz reçetenize bağlı olarak, diyaliz tedavinizden sonra kendinizi bitkin hissedebilir ve ev işlerini yapacak enerjiniz olmayabilir. Bu uzun vadede bir sorunsa, ev içi yardım şeklinde destek almayı düşünün. Yapmanız gereken aktiviteler sırasında kateter veya şantınıza ekstra özen göstermeyi de unutmamalısınız.
Alıştığınız öğünleri değiştirmeniz gerekebilir.
Bir diyaliz hastası olarak, potasyum, fosfat, tuz gibi bazı bileşenlerin ve sıvı alımınızın farkında olmanız gerekebilir, bu nedenle tarifleri değiştirmeniz gerekebilir. Yiyeceklerin tuz içeriğini azaltmak için yaratıcı olun ve baharat olarak otlar kullanın. Beslenme danışmanlığı ilk günlerde size destek olabilir. Diyaliz hastaları için lezzetli tarifleri burada bulabilirsiniz.
Mental sağlığınız için desteğe ihtiyacınız olabilir.
Kronik bir hastalıkla yaşamak ve bunu kabullenmek her zaman kolay değildir. Özellikle fiziksel olarak iyi olmadığınızda, sağlıklı bir iyimserliği sürdürmek zor olabilir. Aileniz veya arkadaşlarınızla duygularınız hakkında konuşun ve güvendiğiniz insanları hastalığınızla birlikte hayatınıza dahil edin. Etrafınızdakilerin desteğine rağmen içinde bulunduğunuz durumla baş edemediğinizi ve bir çıkış yolu göremediğinizi hissedebilirsiniz. Bu noktada profesyonel bir terapistten yardım almalısınız. Bu kişi, hoş olmayan duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Zamanınızı yeniden ayırmanız gerekiyor.
Nefrolog ziyaretlerinden gerçek tedaviye kadar, kronik böbrek hastalığı çok zaman alır. Bununla birlikte, tedavinizi doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli olarak takip etmeniz önemlidir. Tedaviye farklı bir açıdan bakmaya çalışın: Diyaliz süresi ömürdür! Okuma, sudoku, müzik dinleme gibi sevdiğiniz rahatlatıcı aktivitelerden bazıları diyaliz sırasında yapılabilir. Tedaviyi her zaman aynı olan günlük yapılara yerleştirmek yardımcı olabilir. Evde hasta olarak bu, bir kitap hazırlamayı veya merkez hasta olarak tabletinizi kliniğe getirmeyi içerebilir. Aynı prosedürlere sahip olmak güvenlik sağlayabilir ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
Yeni bir uyum biçimini deneyimleyeceksiniz.
Kronik böbrek hastalığı ile uğraşmak tüm aile için bir zorluktur. Yakın uyum ve açık iletişim, özellikle şu anda vazgeçilmezdir. Sorunları açıkça ele alarak ve birlikte çözümler bularak refahınız hakkında netlik yaratın. Yeni günlük rutininiz oluşturulduktan sonra, birlikte ustalaştığınız şeylerden gurur duyacaksınız.
Doğru terapi seçeneğini seçmek, yaşam tarzınızı korumanıza ve formda kalmanıza yardımcı olabilir. Diyaliz deneyimlerini paylaşan aşağıdaki hastalara bakın. Belki siz de kendinizi benzer bir durumda bulacaksınız.
Komplikasyonlar önlemek de diyalizin önemli bir parçası olduğundan, sonraki bölümde bununla ilgili daha fazla bilgi edinin.