İçeriğe atla

Tedavi seçeneklerim

Hangi tedavi seçeneği benim için doğru?

Doktorunuz sizinle böbrek fonksiyonunuzun ciddi şekilde bozulduğunu ve hem yaşamınızı hem de yaşam kalitenizi korumak için size en uygun renal replasman tedavisi (RRT) seçeneğini kısa sürede seçmeniz gerekeceğini görüştü. Birçok hasta için tedavi için birden fazla seçenek olduğundan, kişisel olarak sizin için doğru seçimi yapmak için tedavi seçenekleriniz hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatını değerlendirmeniz önemlidir.

Böbrek yetmezliği için doğru tedaviyi seçmek zor olabilir. Tedavi seçeneklerini öğrenin ve doktorunuzla birlikte sağlık durumunuza ve yaşam tarzınıza en uygun tedaviyi seçin.

Seçtiğiniz diyaliz tedavisi sabit değildir. Kişisel yaşam tarzınız ve değişen tıbbi faktörler de terapi seçiminizde rol oynar. Bu faktörler yaşamınız boyunca değişebilir veya başka bir tedavi şekline geçmeyi gerektirecek komplikasyonlar olabilir. Birçok hasta, yaşamları boyunca tek bir tedavi şekli görmez.

Her tedavi seçeneğinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır ve her tedavi her hasta için uygun olmayabilir, bu da seçeneklerinizi sınırlayabilir. Tedavi sonuçları ve bireysel yaşam kaliteniz açısından hangi tedavinin sizin için en iyi olduğuna doktorunuz ve ailenizle birlikte karar verebilirsiniz.

Bu yolda sana destek oluyoruz

Doğru terapiye giden yolda size destek olmak istiyoruz ve farklı terapi seçenekleriyle ilgili en önemli bilgileri derledik.

  • Doğru tedaviyi seçmeyi destekleyen bazı ipuçlarıyla, karar verme yolunda size rehberlik edeceğiz.
  • Size en önemli tedavi seçeneklerini tanıtmak istiyoruz:
    transplantasyonperiton diyalizihemodiyalizev hemodiyalizi and konzervatif tedavi
  • Seçtiğiniz diyaliz tedavisi sabit değildir…
  • Diyaliz günlük hayatınızı değiştirir. Diyalizle hayatım, bölümünde, bir tedavi seçeneği seçmekle en alakalı konuları ele alıyoruz: günlük yaşam, egzersiz, tatil ve beslenme

Böbrek nakli

Böbrek yetmezliği olan bir hastanın canlı veya ölmüş bir donörden yeni bir böbrek aldığı büyük bir ameliyat.

Böbrek nakli, bir donörden alınan sağlıklı bir böbreğin kronik böbrek yetmezliği olan bir hastaya (alıcıya) nakledilmesidir.

Bir hastanın (alıcının) böbrek nakli için uygun olup olmadığı, çeşitli tıbbi hususlara bağlıdır. Verici böbreğin ve alıcının uyumlu olduğundan emin olmak için farklı laboratuvar testleri yapılır.

Donör böbreği almak için geçen süre büyük ölçüde değişir. Ne yazık ki, nakil için yeterli böbrek mevcut değil. Bu nedenle hastalar genellikle uzun süre bekleme listesinde kalabilir.

Kimler böbrek bağışlayabilir?

  • Yaşayan bir akrabası (ör. ebeveynler veya kardeşler).
  • Akraba olmayan canlı bir donör (ör. bir hayat arkadaşı veya çok yakın bir arkadaş)
  • Ölmeden önce bağışta bulunmayı kabul eden vefat etmiş bir bağışçı

Böbrek nakli nasıl olur?

Donör böbreği karnın alt kısımlarına yerleştirilir. Hastalıklı böbrekler, esas olarak böbreğin geri kalan işlevlerinden yararlanmak için genellikle çıkarılmaz. Her şey yolunda giderse (yani, ameliyat başarılı olursa ve böbreği vücutta tutacak uygun ilaçlar alınırsa), yeni böbrek, hastalıklı böbreklerin görevlerini, kaybedilen böbrek fonksiyonunu kısmen geri kazandıracak kadar üstlenir. Başarıyla nakledilen bir böbrek yıllarca çalışabilir. Nakil başarılı olmazsa, diyaliz hala bir seçenektir. Böbrek hastalığı olan birçok hasta, yaşamları boyunca farklı tedavi yöntemlerinden geçer (örneğin, periton diyalizi ile başlayın, ardından böbrek nakli, ardından donör böbreği işlevini kaybedebilir veya komplikasyonlar meydana geldikten sonra hemodiyalize geçin), bu nedenle başarısız bir nakil son seçenek değildir.

Böbrek nakli için nelere dikkat edilmelidir?

Başarılı bir nakil, diyaliz olmadan daha iyi bir sağlık durumuna ulaşmaya yardımcı olabilir. Donör böbreğinin reddedilmesini önlemek için, hasta (alıcı) nakil sırasında ve/veya sonrasında düzenli olarak ilaç almalıdır. Bu ilaca genellikle bağışıklık bastırıcılar denir. Ancak bazı durumlarda bu ilaçlar bile böbreğin reddini engelleyemez.

Bağışıklık sisteminiz diğerlerine göre daha zayıf olacağından, bu ilaçlarla ilgili olası yan etkilerin, özellikle de enfeksiyonların farkında olmalısınız. Bu nedenle, doktorunuz tarafından belirtilen hijyen önlemlerine uymak önemlidir. Bu ilaçlar aynı zamanda diş etlerindeki değişiklikler, artan kan basıncı, yüksek kolesterol seviyeleri, kabarık yüz, anemi, istenmeyen tüylenme, cilt problemleri ve zayıflamış kemikler gibi başka istenmeyen yan etkilere de neden olabilir. Bunlardan herhangi biri varsa doktorunuzu bilgilendiriniz. Donör böbreği olan hastalarda rejeksiyon önleyici ve diğer ilaçların günlük olarak alınması ve düzenli takip muayenelerinin yapılması önemlidir.

Periton diyalizi (PD)

Periton diyalizi (PD), adını peritondan alır. Bu, karın boşluğunu ve iç organları kaplayan ince, kadifemsi bir dokudur. Her insanın vücudunda doğal olarak bulunur. Bu diyaliz türü, böbrek fonksiyonunu değiştirmek için doğal bir filtre olarak peritonu kullanır. Bunu yapmak için karın içine taze bir diyaliz solüsyonu verilir. Doktorunuzun reçetesine bağlı olarak birkaç saat orada kalır ve toksinler ve fazla vücut suyu emilir emilmez değiştirilir.

PD kateteri

  • Kateter, çapı yaklaşık bir pipet kalınlığı kadar olan yumuşak, esnek bir plastik tüptür.
  • Periton diyalizinde, diyaliz sıvısı kateter yoluyla karın içine veya dışına akar.
  • Kateter küçük bir cerrahi işlemle karın boşluğuna yerleştirilir ve kalıcı olarak yerinde kalır. Genellikle ameliyattan iki hafta sonra kullanıma hazırdır.

İki tip PD vardır

PD, sürekli ayaktan periton diyalizi  (CAPD) (manuel olarak) veya aletli periton diyalizi  (APD) (bir cihaz kullanılarak) olarak gerçekleştirilir. Nadir durumlarda, iki tipin bir kombinasyonu da kullanılabilir. Her iki terapi seçeneği de normalde bağımsız olarak hastanın evinde veya iş yeri veya seyahat sırasında otel odası gibi diğer uygun yerlerde, genellikle hasta veya bakıcı tarafından gerçekleştirilir. Merak etme! Diyalizi kendi başınıza gerçekleştirmeden önce bakım ekibinizden kapsamlı bir eğitim alacaksınız. Gerekli tüm adımlar size iletilecek ve sonrasında terapinizi yönetebildiğiniz için kendinizle gurur duyacaksınız. İki PD seçeneğinden birinin kararı, hastanın yaşam tarzına, sağlık durumuna ve kişisel tercihlerine bağlıdır ve doktorunuza danışılarak birlikte verilir. Akrabalarınızı veya diğer hastaları kararınıza dahil etmeyi faydalı bulabilirsiniz. Her şey birlikte yapılabilir!

PD hakkında bilinmeyenler

  • Tedaviyi, nefroloğunuzun önerdiği şekilde, haftada yedi gün evde kendiniz  gerçekleştirirsiniz.
  • Ancak, yalnız değilsiniz: bir doktor sizi düzenli olarak kontrol edecek ve bir PD hemşiresi telefonla arandığınızda sizin için hazır olacak.
  • PD ile nispeten esneksiniz. Bu, günlük hayatınızı planlamanıza olanak tanır. Çalışıyorsanız, okula gidiyorsanız veya seyahat ediyorsanız bu sizin için önemli olabilir.
  • Ek olarak, PD hemen hemen her yerde mümkündür, yani örneğin iş yerinde diyaliz yapabilirsiniz. Ancak, bunu önceden doktorunuzla konuşun!
  • Bir diyaliz merkezine gitmek zorunda kalmayarak kendinize daha fazla zaman ayırırsınız ve sadece doktorunuzla kontrol randevusu almanız gerekir.
  • PD, artık böbrek fonksiyonunun korunmasına yardımcı olabilir.
  • PD gerçekleştirmek için iğne (delme) gerekmez ve tedavi genellikle ağrısızdır.

PD'de başarılı olmak için yapmanız gerekenler:

  • Kendi başınıza PD yaparken kendinizi rahat hissetmenizi sağlamak için diyaliz merkezinizde ayrıntılı eğitim alacaksınız. Ayrıca uygun kateter bakımını da öğreneceksiniz.
  • Midenizdeki sıvıya alışmanın biraz zaman alabileceğini unutmayın. Bir yetişkinin karın boşluğunda iki ila üç litre sıvı olması genellikle sorun değildir.
  • Belirli önlemlerin alınması, peritonit adı verilen bir enfeksiyon riskinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Hijyen kontrolü, PD tedavisinin en kritik yönlerinden biridir. Hemşireniz size enfeksiyondan nasıl kaçınacağınız konusunda talimat verecektir.
  • Evde malzemeleriniz için bol miktarda depolama alanına ihtiyacınız olacak.
  • Diyabetiniz varsa, doktorunuzun insülin dozunuzu ayarlaması gerekebileceğini unutmayın. Bunun nedeni, diyalizdeki şekerin kan şekeri seviyenizi yükseltebilmesidir.
  • Tedavinizi nefroloğunuzun önerdiği şekilde haftanın yedi günü her gün yapacaksınız.
  • Diyaliz merkezinizi ayda bir veya iki kez doktorunuz ve bakım ekibinizle kontroller için ziyaret edeceksiniz.

Sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD)

Sürekli bir cihaz olmadan yapılır. Tipik olarak, evde günde üç - beş sıvı değişimi yapılır.

SAPD ile diyaliz sürekli olarak gerçekleşir. Diyaliz solüsyonu manuel değişim yoluyla vücuda verilir ve vücuttan alınır. Tipik olarak, temiz bir ortamda - evde, işte veya seyahat ederken - günde üç ila beş değişim yapılır. Doktorunuzla görüştükten sonra örneğin iş yerinizde uygun bir odada da değişim yapılabilir. Diyaliz sırasında herhangi bir makineye bağlı değilsiniz, yani tedavi sırasında hareket edebiliyorsunuz.

Adım adım torba değişimi nasıl yapılır?

1. Adım

Diyaliz solüsyonu kateterden karın boşluğuna geçirilir.

2. Adım

Diyaliz solüsyonu karın boşluğunda birkaç saat kalır. Atık ürünler ve fazla vücut suyu diyaliz ile emilir.

3. Adım

Belirlenen süre sonunda diyaliz solüsyonu karın boşluğundan boşaltılır ve yerine taze solüsyon konur.

Hijyen önlemlerini uyguladıktan sonra diyaliz solüsyonu ile dolu SAPD plastik torba setini kateterinize bağlarsınız. SAPD seti tipik olarak iki torbadan, bir boş atık torbasından ve 2-2,5 litre temizleme sıvısı veya diyalizatla doldurulmuş bir torbadan oluşur. Kullanılmış diyaliz solüsyonunu kateterinizden boşaltırsınız, bu işlem yaklaşık 20 dakika sürer. Kullanılan sıvıları boşalttıktan sonra kateteri az miktarda taze diyalizat ile yıkayın.

Artık yeni diyaliz solüsyonunu karın boşluğunuza doldurabilirsiniz. Plastik torbayı infüzyon direğine omuz hizasında asarak yerçekimi sıvıyı karnınıza çeker. Bu işleme doldurma denir ve yaklaşık 10 dakika sürer. Daha sonra setin bağlantısını kesebilir ve kateterinizin kapağını kapatabilirsiniz.

Doldurma, bekletme ve boşaltma olmak üzere üç adımdan oluşan sürecin tamamına torba değişimi denir. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürer ve genellikle günde üç ila beş kez yapılır. Bazı hastalar torba değişimini yemekten önce veya sonra veya yatmadan önce yapmayı tercih ederler. Gerekli tüm adımlar, ayrıntılı bir eğitim oturumunda size önceden öğretilir ve açıklanır.

Diyalizat karın boşluğunuzda birkaç saat kalır. Buna konut denir. İki değişim arasındaki süre olan bu bekleme süresi boyunca, atık ürünler ve ekstra sıvı periton yoluyla kanınızdan diyalizata atılır ve bir sonraki torba değişiminde vücuttan atılır.

Aletli periton diyalizi (APD)

Sıvı değişimlerini gerçekleştirmek için bir cihaz kullanan aletli tedavi. ADP tedavileri genellikle evde yapılır.

APD için torba, döngüleyici adı verilen özel bir cihaz kullanılarak otomatik bir işlemle değiştirilir. Tedavi her hasta için farklıdır ve kişisel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanır. Torba değişim sayısını ve kalış süresini doktorunuz belirleyecektir. APD, siz uyurken daha uzun bir tek seans olarak, gündüz veya gece boyunca daha kısa seanslar halinde veya her ikisinin bir kombinasyonu olarak yapılabilir. Tipik olarak, tedavi süresi günde sekiz ila on iki saate kadar ulaşabilir. Cihazın nasıl çalıştırılacağı konusunda ayrıntılı eğitim alacaksınız.

Bir PD hastası olarak, terapinizi evde bağımsız olarak yürütmeyi öğreneceksiniz. Bu, belirli bir derecede kişisel sorumlulukla birlikte gelir. Ancak evde diyaliz yalnız olduğunuz anlamına gelmez! Herhangi bir sorunuz varsa veya daha fazla desteğe ihtiyacınız varsa bakım ekibinizle iletişime geçebilirsiniz.

Aşağıdaki videoda periton diyalizi hakkında bilgi edinin:

Hemodiyaliz

Hemodiyaliz tedavisi sırasında, istenmeyen atıkları, toksinleri ve fazla vücut sıvılarını uzaklaştırmak için kanınız vücudunuzun dışında filtre veya yapay böbrek olarak da adlandırılan bir diyalizer aracılığıyla filtrelenir. Tedavi için, tedavi sırasında kan damarlarınıza erişmek için kullanılan kan akışına özel bir erişim (damar yolu) oluşturulmalıdır. Üç ana vasküler erişim tipi vardır: fistül, greft veya kateter. Bir fistül veya greft ise, cerrah bu girişi genellikle kolda veya bazen bacakta oluşturacaktır. Kateterler genellikle boynunuzdaki damarlara yerleştirilir. HD için tercih edilen erişim yolu, küçük bir cerrahi prosedürde damarınızla atardamarı birleştirerek koldan yapılan bir giriş olan ve bir greft veya katetere kıyasla daha iyi sonuçlara sahip olduğu gösterilen bir fistüldür.

Hemodiyaliz, kanınızdaki istenmeyen maddeleri çıkarmak için diyalizat adı verilen bir solüsyon kullanır. Diyalizerin içinde periton diyalizinden farklı olarak kanın temizlenmesini sağlayan insan yapımı özel bir zar bulunur. Bu, vücudunuzu yeniler ve daha sonra vücudunuza geri dönen kimyasal olarak dengeli kan sağlar.

Tipik bir hemodiyaliz tedavisi dört ila beş saat sürer ve haftada üç kez tekrarlanır. Bununla birlikte, hemodiyalizin zamanlaması, süresi ve sıklığı tıbbi durumunuza ve yaşam tarzınıza ve ayrıca sigorta kapsamınıza bağlıdır.

Merkezde diyalizi seçerseniz genellikle haftada üç sabit randevunuz olur. Bu tedavi seçeneği ile diyaliz ekibi diyalizi sizin yerinize hazırlayacak, yürütecek ve izleyecektir.

Hemodiyaliz hakkında bilinmeyenler

  • Tedavi eğitimli hemşireler ve doktorlar tarafından gerçekleştirilir.
  • Diyaliziniz tek bir yerde. Diyaliz cihazlarını veya malzemelerini evde depolamak zorunda değilsiniz.
  • Diyaliz sırasında kitap okuyabilir, rahatlayabilir, bilgisayar başında çalışabilir, TV izleyebilir, müzik dinleyebilir ya da sevdiğiniz her şeyi yapabilirsiniz.
  • Diğer diyaliz hastalarıyla da konuşmak isteyebilirsiniz. Sonuçta, bu durumda yalnız olmadığınızı bilmek güzel. Birçok hasta için diyaliz tedavisi bir sosyalleşme yeridir ve bazen hastalar arasında güçlü dostluklar gelişir.

Aklınızda tutun:

  • Diyaliz programınıza sıkı sıkıya bağlı kalın: genellikle haftada üç randevu, günde dört ila beş saat artı geliş ve gidiş.
  • Tüm tedaviyi tamamlayın. Beş dakika erken durdurmak bile diyalizi daha az etkili hale getirebilir ve sağlığınıza zarar verebilir.
  • Tedavinin ilk birkaç ayında, diyalizden sonra hala bitkin ve ayaklarınız üzerinde sallanıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda, bir aile üyesinden veya arkadaşınızdan sizi seanslara getirmesini ve oradan almasını isteyin. Bazı diyaliz merkezleri de destek sunabilir.

Ev hemodiyalizi

Tedavi, gerekirse bir bakım partnerinin yardımıyla hastanın evinin rahatlığında gerçekleştirilir.

Evde hemodiyalizi (HHD) seçerseniz, siz veya bir bakıcı evde tedavinin hazırlanmasını, uygulanmasını ve izlenmesini gerçekleştirir. Diyaliz cihazı ve diyaliz ürünleri ev ortamında kullanılmaktadır. Kullandığınız cihaz sistemine bağlı olarak, elektrik ve su kaynağınızın uyarlanması gerekebilir. Bazı özel ev cihazları da seyahat etmenize izin verir.

Evde hemodiyaliz, merkez içi hemodiyalize benzer şekilde çalışır, ancak tedavi prosedürü evinizin rahatlığında gerçekleştirilir. Tipik olarak, hemodiyaliz haftada üç ila dört kez yapılır. Evde hemodiyaliz için ek tedavi seansları ekleme esnekliği olabilir: sık evde hemodiyaliz. Sık evde hemodiyaliz genellikle haftada beş ila altı kez yapılır ve ayrıca doktorunuzla birlikte karar verdiğiniz modaliteye bağlı olarak daha kısa diyaliz seansları yapmanızı sağlar. Sık HHD'nin hastalara esnekliği ve yaşam kalitesini iyileştirebilecek farklı faydalar sağladığı gösterilmiştir.

Bu faydalar fiziksel veya zihinsel faydalar olarak gruplandırılabilir. Sık HHD için, tipik olarak daha liberal bir diyet seçeneği,1 düşük kan basıncı2,3 ve bağlantılı ilaç azaltma1 ve daha iyi hayatta kalma oranları gibi farklı faydalar gösterilmiştir.4,5,6

Akıl sağlığı için, sık HHD'nin ek faydaları açıklanmıştır. Günlük kısa bir hemodiyaliz seansının ruh sağlığını iyileştirdiği ve daha az depresyon ataklarına yol açtığı gösterilmiştir.

Ayrıca, çalışıyorsanız, diyaliz süresi daha kısa olduğu için çalışma durumunuz iyileştirilebilir.

Son olarak, uyku bozuklukları ve bacaklarınızdaki huzursuzluk azalabilir.

Tüm bu faydaların, hastanın bireysel durumu ve refahı üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Sonuç olarak, sık HHD bir tedavi seçeneği olabilir. Bu sizin için de bir seçenek olabilirse, lütfen diyaliz ekibinizle konuşun.

HHD, işine devam etmek, mümkün olduğunca esnek kalmak ve tanıdık bir ortamda diyaliz yapmak isteyen hastalar için tercih edilen bir seçenek olarak önerilmektedir.

Ev hemodiyalizi hakkında bilinmeyenler

  • Merkezde hemodiyalize kıyasla diyaliz ekibinizin önerdiği şekilde diyaliz zamanlarınızı kendiniz seçebileceğiniz için iş, okul veya diğer sosyal aktiviteler açısından daha esneksiniz.
  • Diyaliz sırasında kendi evinizin tanıdık ortamında kalır, diyaliz ekibinize her zaman telefonla ulaşma imkanına sahip olursunuz.
  • Tipik olarak, doktorunuz daha sık diyaliz seansları önerirse diyetinizi daha özgürce seçebilirsiniz.
  • Diyalize girmek için evden çıkmanıza gerek kalmaz, bu sayede yolculuk süresinden ve ulaşım masraflarından tasarruf edilir, geliş ve gidiş saatleri konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
  • HHD'yi tamamen kendi başınıza yapmanız mümkün olabilir. Bazı hastalar tarafından tercih edilen şekilde, siz veya hasta bakıcınız iğneleri kendiniz yerleştirirsiniz.

Aklınızda tutun:

  • Genellikle ilk haftalarda bir eş ya da gerekirse güvendiğiniz bir arkadaşınızla birlikte bir eğitim sürecinden geçersiniz.
  • Diyalizde size yardımcı olacak bir aile üyeniz veya arkadaşınız varsa, bu kişi güvenilir olmalıdır. Kişi, HHD'nize yardımcı olmayı veya tedaviyi izlemek için sizinle birlikte kalmayı kabul etmelidir.
  • Siz veya sevdiğiniz kişi diyalize hazırlanmak ve sonrasında ekipmanı temizlemek için hazır olmalısınız.
  • Su ve elektrik tesisatınızın yenilenmesi veya dönüştürülmesi gerekip gerekmediği mutlaka kontrol edilmelidir. Bunu organize edebilecek biri olduğundan emin olun.
  • Ayrıca evde malzeme ve ekipmanı depolamak için biraz alan yaratmanız gerekir.
  • İğneden korkuyorsanız, karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken noktalardan biri budur. Bu konuda doktorunuzla konuşun!

Merkezde hemodiyaliz

Tedaviler diyaliz merkezinde yapılmaktadır. Tıbbi personel hazırlayacak, bir takip uygulayacaktır.

Merkezde diyalizi seçerseniz  diyaliz merkezinizde genellikle dört saatlik bir tedavi için haftada üç sabit randevunuz olur. Bu tedavi seçeneğinde, genel olarak diyaliz ekibi sizin için diyalizi hazırlayacak, yürütecek ve izleyecektir.

Aşağıdaki videoda hemodiyaliz hakkında bilgi edinin:

Konservatif tedavi

Yaşam kalitesini uzatmaya değil, yaşam kalitesini sürdürmeye odaklanın. Tedavi, şişlik ve nefes darlığı gibi böbrek yetmezliği semptomlarının rahatsızlığı ve ağrısının giderilmesine dayanır.

Durumunuza bağlı olarak, diyaliz yaşamınızı uzatmayabilir ve en iyi seçenek, doğanın kendi akışına bırakmak olabilir. Tıbbi durumlardan bağımsız olarak, bireysel durumlara ve tercihlere bağlı olarak bazı hastalar renal replasman tedavisine başlamamaya veya aynı zamanda devam etmemeye karar verirler.

Renal replasman tedavisi ve yaşamı uzatan tedaviyi hiç almama seçeneğine sahipsiniz. Böbrek fonksiyonu o zaman değiştirilmeyecek ve böbrekleriniz başarısız olacak ve bu da doğal ölümle sonuçlanacaktır. Sağlık ekibiniz yine de sizi destekleyecek ve belirtilerinizi ilaçlarla tedavi edecek ve gerekirse destekleyici beslenme şekli verecektir. Konservatif tedavi daha çok yaşam kalitesini korumakla ilgilidir.

Sağlık ekibiniz, bilinçli ve üzerinde düşünülmüş bir karar vermenize yardımcı olmak için sizinle konuşacaktır.

Bir seçim yapın

Randevularınıza uymanız, randevularınıza gitmeniz ve tedavi planınızı takip etmeniz sağlığınız için çok önemlidir. Bu nedenle, kişisel durumunuza uygun bir tedavi seçmek önemlidir. Unutmayın: Yatırdığınız zamanın geri dönüşü daha dolu, daha aktif ve daha sağlıklı bir yaşam olabilir.

Artık hangi tedavi seçeneklerinin mevcut olduğuna dair bir genel bakış edindiniz. Medikal ekibinizle birlikte bu tedavi seçeneklerinden hangisinin sizin için en uygun olduğunu tartışabilir ve karar verebilirsiniz.


Sonraki bölümde doğru karar verme hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

1 Mucsi I, Hercz G, Uldall R, Ouwendyk M, Francoeur R, Pierratos A. Control of serum phosphate without any phosphate binders in patients treated with nocturnal hemodialysis. Kidney Int. 1998;53(5):1399-1404. doi:10.1046/j.1523-1755.1998.00875.x

2 Culleton BF, Walsh M, Klarenbach SW, et al. Effect of frequent nocturnal hemodialysis vs conventional hemodialysis on left ventricular mass and quality of life: a randomized controlled trial. JAMA. 2007;298(11):1291-1299. doi:10.1001/jama.298.11.1291

3 Chan CT, Shen SX, Picton P, Floras J. Nocturnal home hemodialysis improved baroreflex effectiveness index of end-stagerenal disease patients. J Hypertens. 2008; 26(9):1795-1800. doi: 10.1097/HJH.0b013e328308b7c8

4 Marshall MR, Polkinghorne KR, Kerr PG, Hawley CM, Agar JW, McDonald SP. Intensive Hemodialysis and Mortality Risk in Australian and New Zealand Populations. Am J Kidney Dis. 2016;67(4):617-628. doi:10.1053/j.ajkd.2015.09.025

5 Rydell H, Ivarsson K, Almquist M, Segelmark M, Clyne N. Improved long-term survival with home hemodialysis compared with institutional hemodialysis and peritoneal dialysis: a matched cohort study. BMC Nephrol. 2019;20(1):52.
Published 2019 Feb 13. doi:10.1186/s12882-019-1245-x

6 Marshall MR, Walker RC, Polkinghorne KR, Lynn KL. Survival on home dialysis in New Zealand. PLoS One. 2014;9(5):e96847. Published 2014 May 7. doi:10.1371/ journal.pone.0096847