İçeriğe atla

Tedavi seçeneklerinizle ilgili diğer soruların yanıtları

Bedenimiz hayatımız boyunca bize eşlik eder.

Kendi bedenimizde nasıl hissettiğimiz bu nedenle büyük önem taşımaktadır. Diyaliz ile vücudunuzun değişip değişmeyeceğini ve nasıl değişeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Aşağıda sizin için birkaç sık sorulan soru topladık.

Kilom değişir mi?

Diyaliz hastalarında vücut ağırlığı, temel olarak vücuttaki su dağılımındaki sürekli değişiklik ve beslenme durumundaki değişiklikler nedeniyle sıklıkla değişir. Su vücutta vazgeçilmez bir elementtir ve fazlalığı ya da eksikliği vücutta istenmeyen etkilere neden olur. Böbrek hastalığınız varsa, böbreğiniz artık işlevlerini yeterince yerine getiremez ve genellikle diyaliz tedavileri arasında vücutta su birikir. Diyaliz bu fazla suyu vücuttan atabilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, sıvı alımınızı sınırlandırmanızı tavsiye edecek ve uygun su alımı konusunda size rehberlik edecektir.

Kilo verdiğiniz zamanlar da olabilir. Bunun birkaç nedeni olabilir ve doktorunuz bu soruna neyin neden olduğunu belirleyecektir.

Periton diyalizi ile ekstra kalorilerin de diyaliz solüsyonundaki glikoz (şeker) yoluyla alındığını unutmayın. Bir beslenme uzmanı, diyaliz tedavinizi desteklemek için sağlıklı ve dengeli beslenmenize yardımcı olabilir.

Böbrek hastalığı cildimi etkileyebilir mi?

Sağlıklı bir insanda böbrek, vücudu toksinlerden ve atıklardan temizler. Böbrek hastalığınız varsa, bu işlev sınırlıdır. Bazı durumlarda bu maddeler vücutta birikerek cilt renginde değişikliklere ve kaşıntıya neden olabilir. Bu konuda doktorunuzla konuşun! Uygun tedavi ile geri döndürülebilir.

Ağız kokusu için ne yapabilirim?

Ağız kokusu hakkında ne yapabilirim? Böbrek fonksiyonunuz düştüğünde, nefesiniz kötü kokabilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak, şekersiz sakız çiğneyerek veya gargara kullanarak buna karşı koyabilirsiniz. Bu sorunu çözmezse, bunu diyaliz hekiminize veya bir uzmana söylemeyi unutmayın. Kronik böbrek hastalarında diş hijyeni çok önemli fakat ihmal edilen bir konudur.

Diyalize rağmen yakınlaşabilir miyim?

Kronik böbrek hastalığı olan hastalar fiziksel yakınlık için daha az istek duyabilir. Erkeklerde erektil disfonksiyon meydana gelebilir. Kadınlarda adet döngüsü düzensizleşebilir. Bunun farklı nedenleri olabilir; en yaygın olanı seks hormonu seviyelerindeki değişikliklerdir. Stres ve kaygı cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Bazı ilaçlar veya yetersiz diyaliz tedavisi hormon dengenizi etkileyebilir. Eşinizle sorunlarınızı tartışmaktan korkmayın. Ancak bu konuyu açık bir şekilde ele alırsanız birlikte çözüm bulabilirsiniz! İlk başta rahatsız edici olsa da konuyu bir hekimle görüşmek de iyi bir fikir olabilir.

Başkaları damar yolumun farkına varacak mı?

Hemodiyaliz yaptırmayı seçerseniz, damar yoluyla tedavi edileceksiniz. Hastaların çoğu fistül veya greft ile tedavi edilir. Bu, ön kolunuzdaki bir damar ve arter arasındaki bağlantıdır. Derinin altında bir yumru olarak görülür ve biraz daha kalın bir damar gibi görünür. Fistülünüzden veya greftinizden utanmayın! Hayati diyaliz ile bağlantınızdır; o senin yaşam çizgin!

Periton diyalizi için karın boşluğunuza bağlantı olarak bir kateter kullanılır. Kateter çıkışına hijyenik olarak nasıl bakılacağını öğreneceksiniz. Kateteri kıyafetlerinizin altında neredeyse hiç görmezsiniz. Ancak, kateterinizle gurur duymaya çalışın! Size diyaliz alma seçeneği sunar.

Hangi tedaviyi seçerseniz seçin, günlük yaşamdaki zorluklara karşı gücünüzü korumak için diyaliz erişiminizi yaşam çizginiz olarak görmeye çalışabilirsiniz.

Diyaliz olsa bile seyahate devam edebilir miyim?

Diyalizde bile, birkaç organizasyonel şeyi önceden hallederseniz ve klinik sonuçlarınız buna izin veriyorsa, dünyayı dolaşabilir ve keşfedebilirsiniz. Bunu biriminizle görüşmeyi unutmayın: prosedürler hakkında bilgi sahibi olacaklar ve klinik durumunuzu değerlendireceklerdir.

Yer değişikliği sizi günlük stresten kurtarabilir ve ruh sağlığınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Aile aktivitelerinden uzak kalmamanız da önemlidir. Mümkün olduğunca hayatta aktif bir rol alın! Diyalizin hayatınızın bir parçası haline geldiğini unutmayın. Ancak diyalize girmek için yaşamıyorsunuz. Yaşamak için diyalize giriyorsun!

Diyaliz seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diyalize başlamaya yakın mısınız? Bir sonraki bölümde diyalize  nasıl hazılanacağınız  hakkında daha fazla bilgi edinin.