İçeriğe atla

Ev diyalizi sayesinde neredeyse normal hayat

Günde sadece 90 dakikalık bir işlem ile hayata kolayca devam edebilme

Pedro, ailesi uyanmadan önce kahvaltı sofrasını çoktan hazırlamıştı bile. Günlük gazetesini okumak üzereydi. Sadece beş yıl önce gazete okuma fırsatını çok nadir bulabiliyordu. Fakat diyaliz hastası olduğundan bu yana ilk 30 dakikalık değişim süresini akıllıca kullanmayı keşfetti. Birazdan 6 yaşındaki oğlunu uyandıracak, onu okul için hazırlayacak, işe giderken oğlunu okula bırakacak.

Pedro günde üç defa değişimi yapmakta. Toplamda diyaliz için günde sadece 90 dakikaya ihtiyacım var diyen Pedro azimli bir mühendis ve sendika çalışanıdır. Tedavi, günlük ve işle ilgili rutinlere aslında rahatlıkla entegre edilebilir. Ve ana fikir: Pedro başkalarına bağlı olmadan hayatına devam edebilir. Ona çok yakın ve işine yarayan bir şey.

Belirsizlik

Belirsizlik

Pedro Monteiro 2011 Şubatında kan testinden sonra konulan teşhisi öğrendiği günü halen anımsıyor: İki böbreği de sınırlı düzeyde çalışıyordu. Diyaliz tedavisi gerekliydi. Bu onun için bir şoktu. O günün geleceğini zaten bildiğini boğukça bir sesle söylüyor. Ama o düşüncelerini olabildiğince ötelemeye çalıştı. Günlük hayatıyla ilgili ileriye dönük kurduğu hayaller onu korkuttu. Acaba o cansiparane bir şekilde oğluyla olan hayatına, arkadaşlarıyla dışarı çıkmaya, spor yapmaya ve ailesiyle seyahat etmeye yani normal bir hayat sürdürmeyi başarabilecek miydi?

Bağımsız ve Özgür

Bugün, yani beş yıl sonra, Pedro Monteiro sorularının cevaplarını biliyor. İster çalışmak, ister spor yapmak, isterse de ailesi ya da diğer boş vakit aktiviteleri: onun hayatı diyalizden öncekine göre çok az değişiklik gösterdi. Hala her gün ofise gidiyor ve yakındaki spor salonunda egzersiz yapıyor. 42 yaşındaki Pedro Douro’nun huzurlu sahil kıyısında hafta sonu sıklıkla koşuya çıkıyor. Böylece kendini bağımsız hissediyor ve zihnindeki olumsuzlukları güzelce kafasından uzaklaştırıyor. Hala en sevdiği hobisini yapabildiği için minnettar olduğunu, cildine vuran baharın ilk ışıkların keyfini çıkarırken, anlatıyor.

 

Evde diyaliz


Pedro’nun merkezde diyaliz ile karşılaştırıldığında daha uygun bir alternatif olan periton diyaliz kararı evde diyaliz sayesinde mümkün. Bu tedavide peritonun yapısal özellikleri kanı toksinlerden arındırmak ve vücuttaki suyu atmak için kullanılır. Karın zarı vücudun doğal bir membranıdır ve filtre gibi fonksiyon işlevi görür. Diyaliz solüsyonu karın boşluğunda birkaç saat kaldığında böbrek tarafından salgılanabilecek olan üreyi, kreatini ve diğer metabolik ürünleri biriktirir. Pedro Monteiro günde üç kez, karın boşluğuna yerleştirilen kateter yardımıyla sıvıyı boşaltır ve yeni diyaliz solüsyonunu takar.

Birçok şey mümkün

Eğer Pedro Monteiro’ya periton diyalizin dezavantajlarını sorarsanız, çok uzun düşünmesine gerek yok: Havuzda oğluyla birlikte vakit geçiremeyecek olmasının çokta önemi olmadığını düşünüyor. Kateter dolayısıyla yüzmek onun için yasak. Ancak diğer tedaviler ile karşılaştırdığında daha esnek ve taşınabilir olduğu için bir çok avantajı var. Bu şekilde, 2013 yılının sonunda en büyük hayalini gerçekleştirdi: Rio de Janeiro’ya ailesi ile birlikte seyahat etti, rahat günler geçirdi ve Sugar Loaf Dağı manzarası eşliğinde eşinin 40. doğum gününü kutladı. Pedro’nun yeni planları da var. Bir sonraki büyük tatilini planlandığını sevinçle söylerken neredeğe geçireceğini açıklamıyor. Fakat kesin olan bir şey var ki: periton diyalizi yapmak bu seyahatleri mümkün kılıyor.

İlgili İçerik

Arşivimizden daha fazla hikayeye ulaşın.